انطباق: پارلمان روسیه (دوما) معاهده جامع راهبردی همکاری سیاسی، نظامی، اقتصادی با ایران را تصویب کرد. معاون وزارت خارجه روسیه به نمایندگان دوما گفت بر اساس این عهدنامه، در صورت حمله به یکی از دو کشور، طرف دیگر ملزم به حمایت نظامی نیست. ویاچسلاو ولودین، رئیس دوما تصویب این معاهده را راهی برای تقویت رابطه دو کشور و همکاری در سطح بینالمللی دانست.
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه گفت که مسکو در صورت جنگ با آمریکا، کمک نظامی به ایران نخواهد کرد.
رودنکو به نمایندگان مجلس سفلای روسیه (دوما) گفت: «در چنین شرایطی، روسیه ملزم به ارائه کمک نظامی نیست.»
او گفت: «من فکر میکنم که در شرایطی مانند این سناریو، ما ترجیح میدهیم از آن به خاطر تبعات فاجعهبارش برای منطقه پرهیز کنیم، ما نمیخواهیم به رفع و رجوع یک مناقشه دیگر در منطقه کشیده شویم.»
روسیه در سالها گذشته، نقش عمدهای در حمایت نظامی از حکومت بشار اسد بازی کرده بود و نیروهایش در پایگاههای دریایی و هوایی سوریه مستقر بودند.
رودنکو در در ادامه صحبتهای خود در دوما گفت: «در حال حاضر با میانجیگری عمان، در این کشور مذاکراتی میان آمریکا و ایران در حال انجام است و امیدواریم که نیاز به تلاش ما نباشد. با این حال، اگر نیاز به کمک باشد، ما قطعا در هر زمینهای کمک خواهیم کرد.»
روسیه در روزهای اخیرا تاکید کرده است آماده هرگونه کمکی به حل مناقشه ایران و آمریکاست.
در معاهده جدید ایران و روسیه توافق کردهاند تا در قبال تهدید مشترک امنیتی با یکدیگر همکاری کنند، اما این توافق تا سطح یک پیمان دفاعی متقابل مانند آنچه سال گذشته روسیه و کره شمالی به امضا رساندند، نیست.
روسیه سال گذشته توافقنامهای را با کره شمالی امضا کرد که در آن دو طرف متعهد شدند حمله به یک کشور به معنای حمله به کشور دیگر است.
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، در سخنرانی خود در مجلس دوما تأکید کرد: «امضای این معاهده به معنای تشکیل اتحاد نظامی با ایران یا کمک نظامی متقابل نیست.» به جای آن، این معاهده بیان میکند که اگر به یکی از دو طرف حمله نظامی شود، طرف دیگر از کمک به «مهاجم» خودداری خواهد کرد.
مجلس دوما روسیه معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه را پس از آن تصویب کرد که مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین، روسای جمهور دو کشور ۲۸ دی ۱۴۰۳ در مسکو آن را امضا کردند.
در همان زمان هم خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، متن معاهده جامع راهبردی دو کشور را منتشر کرد. در بند سوم این معاهده آمده است که ایران و روسیه نباید از کشورهایی که به دو طرف حمله کند، حمایت و به کشور مهاجم کمک کنند.
سرگئی ریابکوف، از معاونان وزیر امور خارجه روسیه ۱۲ فروردین / اول آوریل «اولتیماتوم» دونالد ترامپ به ایران را محکوم کرده و آن را «فاجعهبار» خوانده بود.
او به نشریه روسی «امور بینالملل» گفته بود که «تهدیدها شنیده شد، اولتیماتوم هم شنیده شد» اما ما «این شیوهها را نامناسب میدانیم و محکوم میکنیم و آن را راهی میدانیم که برای اینکه آمریکا میلش را به طرف ایرانی تحمیل کند.»