انطباق: بعد از حرفهای ترامپ درباره شروع مذاکرات مستقیم با ایران، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران نیز اعلام کرد که قرار است روز شنبه در عمان و به صورت غیر مستقیم با ویتکاف رایزنی کند. آنطور که برخی مثل حسین موسویان، دیپلمات ایرانی میگویند در صورت مثبت بودن روند مذاکره، کار به مذاکره مستقیم هم خواهد رسید.
هنوز مذاکرات شروع نشده، اما شاهد واکنشهای بسیاری هستیم. از یک سو بازارها مثل بورس و دلار و طلا، از طرفی هم فضای مجازی و تحلیلهای اهالی سیاست و رسانه. در ادامه به برخی از واکنشهای توییتری به اخبار مذاکره اشاره میکنیم:
امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر سیاست خارجی، نوشت: «بر سر موضوع هستهای، ایران نه از مذاکره مستقیم با آمریکا بیرون آمد و نه از مذاکره غیر مستقیم با آمریکا. اگر دوباره مذاکراتی میان ایران و آمریکا بر سر موضوع هستهای برقرار شود؛ چه غیر مستقیم و چه مستقیم، این آمریکاست که رویکرد خود را تغییر داده است، نه ایران».
حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس نوشت: «درحالی که آ. عراقچی از آغاز مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا از روز شنبه سخن میگوید، ترامپ ادعای مذاکرات مستقیم از روز شنبه را دارد! دروغ میگوید، چون وعده او در پایان جنگ اوکراین و درگیری حماس و اسراییل محقق نشده، برای فائق آمدن بر جنگ تعرفهها به یک موفقیت فوری دیپلماتیک نیاز دارد.»
محمد مهاجری، فعال رسانهای اصولگرا نوشت: «تا اینجای کار، ترامپ با حرفهای حتی دروغ در باره مذاکره مستقیم، برنده بازی افکار عمومی است، حتی در داخل ایران؛ و صداوسیما و همه رسانههای دولتی و حکومتی همچنان دارند با روشهای عهد دقیانوس با آن برخورد میکنند. لااقل بازی را ترک کنید که بگویید ۳ بر صفر باختیم!»
احمد زیدآبادی، فعال رسانهای نوشت: «آنچه فعلاً واضح است این است که مقامهای سیاسی بلندپایهٔ ایران و آمریکا قرار است روز شنبه در جایی با هم مذاکره کنند.
ظاهراً مذاکرات زیر یک سقف انجام خواهد شد تا نظر دونالد ترامپ مبنی بر مستقیم بودن مذاکرات نادرست از کار در نیاید، اما در عین حال، صندلی مذاکرهکنندگان مقدارِ غیر متعارفی از هم فاصله خواهد داشت تا نظر طرف ایرانی در مورد غیرمستقیم بودن مذاکرات هم تأمین شود!
در هر صورت خبر خوبی است و امیدوارم به نتیجهٔ خیر بیانجامد و مانع بروز جنگ و درگیری شود گر چه روند مذاکره بینهایت سخت به نظر میرسد.
تازه شروع ماجراست، بنابراین لازم است کیهانیان و برخی اپوزیسیونیها کمی اعصاب خود را کنترل کنند که وسط این ماجرا کار دست خودشان ندهند!»
عبدالرضا داوری، فعال اصولگرا نقل قولی از رهبری را منتشر کرد و نوشت: «حضرت آیتالله خامنهای (۱۴۰۰/۱۰/۱۹): زورگویی دشمن را نباید تحمّل کرد، اما اینکه ما با دشمن، مذاکره کنیم، صحبت کنیم، تعامل کنیم، این یک حرف دیگر است.»
هاتف صالحی، فعال رسانهای نوشت: «حلّ مسئله باید در دستور کار باشد؛ چه مستقیم، چه غیرمستقیم!»
سیدصادق حسینی، فعال رسانهای نوشت: «آمریکاییها ۲ درخواست داشتند: اول مذاکره مستقیم باشد؛ ثانیا مذاکرات در امارات متحده عربی برگزار شود؛ که ایران با هر دو درخواست در گام نخست مخالفت کرد و در نهایت شنبه ۲۳ فروردین ۰۴؛ مذاکرات به صورت غیرمستقیم و در عمان آغاز میشود.»
فاطمه توحیدلو، جامعه شناس نوشت: «کارشناس سیاست خارجی نیستم و فقط رصد میکنم. اما این رویه که اخبار نامهها و مذاکره و … را باید یا از زبان ترامپ بشنویم، یا اکانتهایی که خبر لورفته منتشر میکنند! بسیار غریب است. اعتمادزایی با شفافیت و اطلاعرسانی بهموقع و رسمی در این موضوع مهم امکانپذیر است.»
محمد رهبری، جامعهشناس و پژوهشگر نوشت: «هوشمندی، چابکی و شفافیت در موضعگیری راجع به مذاکره اهمیت دارد. باید به این موضوع توجه داشت که برخلاف مذاکرات عمان سال ۹۱، زمانی که هنوز مفهومی به نام دیپلماسی توییتری متولد نشده بود و دنیای ارتباطات شکل دیگری داشت و میشد ماهها مخفیانه مذاکره کرد، الان همه چیز تغییر کرده»
یگانه خدامی، خبرنگار نوشت: «اگر ترامپ لو نمیداد عمرا اگر ما خبردار میشدیم که شنبه قراره مذاکره کنن. صداقت مسئولین ما ۱۰ از ۱۰»
محمد مبین، فعال رسانهای نوشت: «سیاست خارجی محل نزاع جناحی نیست، یک ایران متحد باید پشت تیم مذاکره کننده باشد»
حسن یونسی، وکیل دادگستری نوشت: «امکان مذاکره مستقیم و توافق با آمریکا بر دو پیشفرض مبتنی است: ۱- مذاکره فقط درباره برنامه هستهای ۲- جمع شدن و برچیدن کامل پروژه غنیسازی»