به گزارش انطباق، هادی حقشناس، استاندار گیلان، عصر پنجشنبه در جریان رهاسازی آب برای دشت فومنات که شامل فومن، شفت، صومعهسرا و بخشی از ماسال، رضوانشهر و انزلی است، اظهار داشت: مهمترین ویژگی گیلان کشاورزی است که سالهاست مردم این استان در آن مشغول به فعالیت هستند. بخش شالیزارها و دیگر اراضی که نیاز به آب دارند، از طریق سد سفیدرود تأمین میشود.
وی افزود: سد سفیدرود حدود ۷۰ درصد از آب بخش کشاورزی را تأمین میکند و امیدواریم که سدهای دیگری که در غرب و شرق استان در حال احداث هستند، به کمک بخش کشاورزی بیایند.
استاندار گیلان همچنین به رهاسازی آب از سد سفیدرود طی دو روز گذشته (شانزدهم اردیبهشت ماه) اشاره کرد و گفت: بخشی از این آب توسط آب منطقهای دو روز قبل رهاسازی شده و بخشی امروز نیز رهاسازی میشود.
وی ذخیره کنونی پشت سد سفیدرود را ۸۰۰ میلیون مترمکعب عنوان و خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش ۳۰ درصدی ذخیره آب نسبت به سال گذشته و بارشهای خوبی که در سال آبی امسال داشتیم، امیدواریم تا با تلاش همه دستگاههای اجرایی و همکاری کشاورزان در رعایت تقویم زراعی کاشت، داشت و برداشت، امسال سال نرمالی برای کشاورزان باشد.
استاندار گیلان از کشاورزان خواست که نگرانی بابت تأمین آب اراضی خود نداشته باشند و افزود: براساس پیشبینیهای هواشناسی، خرداد ماه نیز بارشهایی خواهیم داشت که میتواند به کشاورزی این منطقه کمک کند.
وحید خرّمی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان نیز در حاشیه آئین نمادین رهاسازی آب در کانال آب بر فومنات گفت: از ۱۶ اردیبهشت ماه جاری آب به سمت منطقه مرکزی و شرق گیلان روان شده بود و از امروز که آب به سمت منطقه فومنات جریان یافته است به صورت پیوسته تا پایان اردیبهشت ماه جاری شبکه آبیاری و زهکشی سفیدرود آبرسانی خواهد نمود و پس از آن نوبت بندی بر اساس برنامه ریزی از پیش انجام شده اعمال و به کشاورزان محترم اطلاع رسانی خواهد شد.
مدیرعامل آب گیلان در پایان افزود: از کشاورزان محترم گیلان می خواهم تا از فرصت آبگذاری پیوسته انهار کشاورزی تا پایان اردیبهشت ماه جاری برای انجام و اتمام نشاء برنج مزارع خود استفاده نمایند و گام به گام با تقویم زراعی استان گیلان همراه باشند
سد سفیدرود، بزرگترین سد مخزنی گیلان است که آب مورد نیاز ۱۷۲ هزار هکتار از مجموع ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری استان را تأمین میکند. این سد بر روی رودخانه سفیدرود و در پاییندست محل تلاقی دو رودخانه قزلاوزن و شاهرود در ۷۵ کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل احداث شده است.
بر اساس آمارها، میزان آب مورد نیاز سالانه در گیلان بیش از سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب است که ۹۲ درصد آن در بخش کشاورزی مصرف میشود و بیشترین آببر در کشاورزی استان مربوط به شالیزارهاست. گیلان بزرگترین تولیدکننده برنج در کشور است و با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را در سطح زیرکشت و رتبه دوم را در تولید برنج به خود اختصاص داده است. ارقام برنج مانند هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی در شالیزارهای گیلان کشت میشود، که بیش از ۸۵ درصد محصول برنج گیلان از ارقام کیفی هاشمی و علی کاظمی است.
بازدید استاندار از طرح انتقال آب سد دیورش
استاندار گیلان همچنین در سفر به شهرستان رودبار همراه با مدیرعامل آب منطقهای استان و سرپرست فرمانداری شهرستان، از روند اجرای طرح انتقال آب سد دیورش نیز بازدید کرد.
سد دیورش که در شهرستان رودبار در حال احداث است، یکی از پروژههای مهم تأمین آب در استان گیلان به شمار میآید. این سد با هدف تأمین آب شرب و کشاورزی مناطق مختلف گیلان و به ویژه مناطق غربی استان، در حال ساخت است. ظرفیت این سد در آینده میتواند تأمینکننده آب مورد نیاز برای اراضی کشاورزی گستردهای در غرب گیلان باشد و به توسعه کشاورزی در این مناطق کمک شایانی نماید. همچنین، این پروژه برای تأمین آب شرب شهرهای رودبار، منجیل، و برخی از مناطق دیگر نیز دارای اهمیت است.